Bútor Magazin Sopron

5 tipp a megfelelő matrac kiválasztásához

Berendezheted a feng-shui szerint a legjobban a hálószobádat és megvásárolhatod a legjobb ágykeretet, de ezek még nem garantálják a kényelmes, pihentető alvást. A kulcs, a megfelelő matrac kiválasztása.

Matrac vásárlás előtt sokan bajban vannak, hisz szinte mindenki mást mond: vastag legyen, vékony legyen, a puhább jobb… ember legyen a talpán, aki ennyi információ közepette is el tud igazodni. Bár a legjobb megoldás tényleg a legközhelyesebb is egyben: próbáld ki. Azonban adunk 5 tippet, amelyet érdemes megfogadni, mielőtt még betérnél a legközelebbi üzletbe, vagy megrendelnéd online.

A megfelelő méret

Nyilvánvaló, hogy akkora méretű matracot kell vásárolni, amekkora maga az ágykeret azonban mi a helyzet a matrac magasságával? A legtöbb ágykeret szerencsére úgy van kialakítva, hogy lehet süllyeszteni az ágyrácsot a magasságnak megfelelően, így érdemes egy minél vaskosabb darabot vásárolni. A legjobb talán a 15-20 centi vastagságú matrac, azonban ez nagyban függ a pozíciótól és a testsúlytól is.

A matracok típusai

Rugós matracok

A bonellrugós matracok még mindig megtalálhatóak az áruházláncok kirakataiban, azonban azt kell mondanunk, hogy ezen termékek ideje sajnos lejárt. A bonell daraboknál manapság nagyságrendekkel kényelmesebb és számos technológiai újítást tartalmazó matracok is vannak a piacon. De tulajdonképpen mi a probléma a bonellrugós termékekkel? Mivel a nagyméretű rugók fixen helyezkednek el és ritkásan, így nem igazán követik az emberi test formáját. Ezzel együtt persze hiba lenne azt mondani, hogy a rugós matracok piaca halott, sőt!

A bonellrugó továbbfejlesztett változata a táskarugó, vagy herkules rugó, amely kisebb elődjénél, valamint egy matracra sokkal több kerül belőle. Így a betét már nagyságrendekkel jobban tudja követni a test és a gerinc formáját. A kényelmet a rugók száma határozza meg, így érdemes minél nagyobb számmal rendelkező matracot vásárolni.

Habszivacs és latex matracok

A latex matracok  nagyon jók a különböző ízületi bántalmakkal, hátfájással küzdőknek, vagy azoknak, akik úgy kelnek reggel „mint akit összevertek”. A latex ugyanis rugalmas és tehermentesíti a csigolyákat, továbbá nagyon jól szellőzik.

A hagyományos értelemben vett habszivacsnak is többféle típusa létezik. A poliéterből készült szivacsok alacsonyabb árfekvésűek és nem is olyan kényelmesek, mint a poliuretán anyagúak. Az utóbbi – az úgynevezett hideghab – a jelenlegi matractechnolgóia csúcsának számít. Jellemzően minél nagyobb a hideghab koncentrációja, annál keményebb a szivacs, így az egészen puhától a kőkemény matracokig bármilyen megtalálható a piacon.

A memóriahabos matracok manapság nagyon népszerűek – ennek persze része a marketing is. Tény, hogy valaki vagy szereti, vagy utálja őket. Kemény memóriahabos szivacsot nem érdemes vásárolni, ugyanis a szivacs lényege éppen az, hogy kövesse a test vonalát és puha anyagú legyen. Magát a “süppedős” érzést azonban nem mindenki szereti, ezt személyesen neked kell megtapasztalnod.

Egyéni szükségletek

Természetesen az egyéni preferenciák is nagyon fontosak. Ha allergiás vagy, válassz hipoallergén matracot, gerincproblémák esetén pedig egy keményebb matrac javasolt, ami megfelelően alátámasztja a gerincedet. Ilyen esetekben érdemes odafigyelni a megfelelő alváspozícióra is: oldalfekvésben, balra fordulva a legcélszerűbb, egy enyhén süppedős matracban.

Próbáld ki!

A puding próbája az evés. Semmi esetre se vegyél meg úgy matracot, hogy azt előtte nem próbáltad ki, hiszen mondhat bármit az eladó, lehet bármilyen jó a marketing – mégis te fogsz rajta feküdni remélhetőleg hosszú évekig. A szakemberek legalább negyed órát javasolnak, ennyi idő alatt ideálisan el tudod dönteni, hogy megfelelt-e a matrac. Jó, ha magaddal viszed a kedvenc párnádat is, hogy otthonosabb legyen.

Tájékozódj az extrákról is

Érdeklődj a garanciákról és arról is kérj tájékoztatást, hogy mire vonatkoznak. Ez kiváltképp igaz a rugós matracok esetén, ahol sokszor a hangzatos 15-20 éves garanciák csupán a rugókra vonatkoznak. Online rendelés esetén gyakran adnak 100 napos pénzvisszafizetési garanciát, ezért érdemes az interneten is körülnézned. Persze kár vaktában lövöldözni, ezért érdemes előtte élesben is kipróbálni valamelyik üzletben.

Az információk sokaságában el tud veszni az ember, hiszen sok a marketingszöveg és az ember nem tudja, hová is kapja hirtelen a fejét. Ilyenkor a legáltalánosabb tanácsok bizonyulhatnak a leghasznosabbnak: egy félkemény matracot próbálj ki, akár kétszer is és ha másodjára is kényelmes, akkor meglesz a biztos befutó. Ezenkívül érdemes belefektetni egy hideghab matracba is, hiszen ennél jobbat jelenleg nem találni a piacon.