Bútor Magazin Sopron

A kevesebből varázsolhatsz többet – avagy minimalizmus az otthonokban

A minimalizmus nem csak egyszerűen modern és trendi – de ha kellőképpen odafigyelsz rá, akkor még spórolhatsz is vele. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakult ki a modernizmus, illetve azt is, mik jellemzik leginkább a minimalista otthonokat.

Modernizmusból minimalizmus

A minimalista stílus nem újkeletű az ingatlantrendek palettáján, azonban vitathatatlan, hogy a reneszánszát éli. Az irányzat most is közkedvelt mind a fiatalabb, általában még gyermektelen generáció, mind a tehetősebb vásárlók körében.

Talán felpörgetett, káoszokkal tarkított világunk eredményezi, hogy egyre többen vágynak átlátható, zsúfoltságoktól mentes, praktikus, gyorsan átrendezhető, könnyen variálható otthonokra?

A minimalizmus az 1920-as években megjelenő és gyorsan terjedő modernizmusból nőtte ki magát. Az erre az időszakra jellemző népességrobbanás magával hozta az egyszerű, sallangoktól mentes, könnyen és gyorsan berendezhető otthonok iránti tömeges igényt. A második világháború után az építészetnek hasonló kihívásokkal kellett megküzdenie, de az ekkora már kifulladt modernizmus helyét a minimalista stílus vette át.

A minimalizmus jellemzői

A minimalizmus legfontosabb ismertetőjegyei, ahogy neve tökéletesen ki is fejezi, a letisztultság és az egyszerűség.

A stílust kevés eszköz- és anyaghasználat jellemzi, nem gondolkodik bonyolult formákban, nem komplikálja a teret hullámokkal és ívekkel. Sokkal inkább ragaszkodik az egyenesekhez és a derékszögekhez, ami elősegíti a maximális helykihasználást is.

Uralkodó színe leginkább a fehér, esetleg a barnás, bézses vagy szürkés földszínek. Az enteriőr tervezésekor előszeretettel használják az üveget, a fémet, a betont, az acélt és a krómot, amelyek ridegségét a fával kompenzálja.

A minimalizmus jellemzője, hogy nem takarja el az építőanyagokat, sőt sokszor dekorációs elemként megvillantja őket, például a falfelületeken vagy a mennyezeten. Lapos tetőszerkezet, tágas, de átlátható terek, nagy ablaküvegek, vagyis a minél több beáramló fény jellemzi.

A minimalista otthonban nem találunk túl sok színt, képet, díszítést, vagy egyéb dekorációs elemeket. Egyszerűbb, letisztultabb, de jól kombinálható bútorokat is csak mértékkel használ. Ezeknél is ragaszkodik a szögletes, lapos formákhoz, nélkülözi a meghökkentő, túl élénk színvilágot.

Dekorálj növényekkel

Ha mereven ragaszkodunk a minimalista stílus előírásaihoz, akkor sem kell lemondanunk a dekorációról, illetve arról, hogy növényekkel egy kis színt, egy kis életet vigyünk a tágas terekbe.

Ha a megfelelő növényeket választjuk, akkor azok formája ráerősíthet a falak, kiegészítők vonalvezetésére vagy szükség szerint lágyíthat, tompíthat rajtuk. A kaspók, virágállványok, virágtartók széles kínálatában pedig játszi könnyedséggel találunk olyan kiegészítőket, amelyek szín-, anyag- és formavilágukkal tökéletesen beilleszthetők a legszigorúbb minimalista követelmények szerint berendezett otthonba is.

Ha a tér finomítására törekszünk, válasszunk kicsit kerekebb levelű vagy dúsabb, nagyobb felületekkel rendelkező növényeket, amelyeknek hajlik a szára vagy a levele, így csempészve némi ívet és lágyságot a szögletes térbe.

A tér sajátosságainak ráerősítésére növény szempontjából kiváló választás az anyósnyelv, az aloe vera vagy a kukoricavirág. Virágos növények közül napjainkban legnépszerűbb az orchidea, amely számos színben kapható.

Az előírásokat szigorúan betartóknak a fehér vagy pasztell rózsaszín míg a merészebbeknek az élénkebb színű példányokat ajánljuk. Vágott virágként egy átlátszó üvegvázában a kála lehet kitűnő és szemet gyönyörködtető, mégis visszafogott és elegáns választás.

A virágokat nemcsak díszítésre, de akár térelválasztásra is használhatjuk. Gyönyörű virágtartó állványok vagy nagyméretű kaspók lehetnek ebben a segítségünkre.

A minimalista otthon esetében ezeket előre be kell terveznünk, jól át kell gondolnunk, hogy hova helyezzük el őket, hogy tökéletesen illeszkedjenek a kialakított terekbe.

Nemcsak lakberendezési irányzat, hanem életstílus

Mára a minimalizmus a lakberendezésen túl egyfajta divattá és életstílussá is vált.

Újfajta, megengedőbb, modernebb változata – bár továbbra is az egyszerű eleganciában, a praktikumokban gondolkodik – már teret enged a puhább, melegséget sugárzó anyagoknak, a lakás egy-egy pontján az élénkebb színű dekorációnak.

A stílus kisebb otthonokban is teret kaphat, a lényeg, hogy törekedjünk a zsúfoltság megszüntetésére, kerüljük el a felesleges tárgyak felhalmozását. Válasszunk olyan bútorokat, kiegészítőket, amelyek jól kombinálhatóak, és nemcsak szépek, de funkcióikkal is tökéletesen kiszolgálják hosszú távú igényeinket akár egy másik otthonban is.