Bútor Magazin Sopron

Ezek lesznek a 2020-as ősz legizgalmasabb lakberendezési trendjei

Az év végéhez közeledve itt az ideje, hogy hátrahagyjuk a nyarat, és felkészítsük otthonunkat az őszi-téli időszakra. Az egyik, év eleji posztunkban már körbejártuk a témát, hogy melyek is lesznek a tavaszi-, illetve nyári lakberendezési trendek, valamint azt is, hogy mire számíthatunk az évben. 

Azonban nem tértünk ki azokra a stílusokra, amelyek a leginkább őszi hangulatot varázsolhatnak az otthonunkba.


Mi a különbség az őszi és a tavaszi trendek között?

Amíg a tavasz a természetről, a frissességről, az új életről szól, addig az ősz a bekuckózásról, és a visszavonulásról. Ezek pedig a színekben, árnyalatokban is megmutatkoznak.

Amíg a tavaszi-nyári színek harsányabbak, kihívóbbak, addig az ősziek inkább pasztellesebb, visszafogottabb árnyalatúak.

Gondoljunk csak a dekorációra: míg tavasszal friss virágokat teszünk a vázába, addig ősszel inkább a szárított virággal tarkított asztali díszek dominálnak. 

És hogy milyen további trükkökkel, színekkel varázsolhatsz őszi hangulatot az otthonodba? 

A semleges színek sosem mennek ki a divatból

Vannak olyan színárnyalatok, amelyek nem csak időtállóak, hanem évszaktól is teljesen függetlenek. Ezek a színek megjelenhetnek a falakon, a dekorációban, illetve különböző szövetek (például takarók, plédek) formájában is. 

Ilyen szín a szürke, a barna és a pasztell zöld is.

Szürke

A szürke tipikusan olyan szín, ami sosem megy ki a divatból, ráadásul nagyon jól kombinálható:

A föld színei

Ha pedig már a földszíneknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy nagyon jól lehet variálni a tapétával, illetve a fa bútorokkal.

A barna-, az aranysárga-, és a zöld pasztell árnyalatai, illetve a kék színek jól alkalmazhatóak a konyhában, és a hálóban is.

Az pedig, hogy ezzel a kombinációval eleganciát, vagy épp ellenkezőleg, rusztikus hangulatot akarunk kölcsönözni, csak a fantáziánkon múlik. 

Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy szürke színű szegélyléc, a fehér fallal kombinálva, vagy épp egy függönycsere.

Ezekhez az őszi, lakberendezési trükkükhöz pedig inspirációt meríthetünk a különböző, dekorációs stílusokból.

Népszerű külföldi stílusok, amik itthon még nem terjedtek el

A lakás jellegét, jellemét leginkább a bútorok határozzák meg. Érdekes, hogy 2020-ban is a vintage-jellegű, fából készült darabok hódítanak. (Szinte hihetetlen, hogy még mindig nem mentek ki a divatból, igaz?)

Ezenkívül több, eddig itthon jobbára ismeretlen stílus gyűrűzött be a külföldi dizájnok közé. Ilyen:

2020 egyik legizgalmasabb lakberendezési trendje: a Boho Chic

A Boho Chic-et a legkönnyebben talán úgy lehetne jellemezni, mintha a vándor nomádok jurtáit, és a hippik lakását keresztezték volna. A stílus legfőbb jegyei egyrészt a laza, pasztell árnyalatú színhasználat (például lazac), illetve a természetes anyagok: fák, állati bőr jelenléte az enteriőrben.

Szervesen hozzátartoznak ugyanakkor az olyan kiegészítők, amelyek valamilyen törzsi, népi motívumokat, szövéseket tartalmaznak. Ezek feldobják a lakást, kreativitást sugallnak, vidámságot, és az élet szeretetét. Egyszóval aki belép az otthonba, tudja, hogy a tulajdonosa egy bohém, kissé rendetlen, ugyanakkor szerethető ember. 

Vénnek való vidék, avagy a Granny Chic térhódítása

A Granny Chic-stílust valaki vagy szereti, vagy utálja: egyszerűen nincs átmenet. Az enteriőrt ugyanis virágos, harsány tapétákkal, retro bútorokkal, régi már-már giccses képekkel, virágmintás vázákkal díszítik. 

Leginkább ahhoz hasonlítható, mintha valaki a 70-es években egy amerikai nagymamához utazott volna, és minden giccses elemet belesűrítene egyetlen térbe.

Ugyanakkor lehet finomítani a stíluson, és csak egy-egy elemet átemelni belőle, azt, ami nekünk a leginkább tetszik. Ugyanis nagyon jól kombinálható más stílusokkal, például a már említett vintage-el, illetve a kortárs, és klasszikus stílusokkal. 

Amivel azonban nem ajánlatos keverni, az a skandináv-, modern-, minimalista-, és bauhaus-stílus, ugyanis nagyon elütnének egymástól. 

Vintage, de mégsem: üdvözöljük a Farm Chic stílust

A Farm Chic vagy Farmhouse Chic lényege az eklektika: a fa és a fém egyensúlyát kell megteremteni. A fehér- vagy pasztellszínű falat különböző mintájú – például kockás – textíliával érdemes variálni. Ezt lehet kombinálni különböző kerámia edényekkel. 

A koptatott pajtaajtó épp úgy a stílus részét képezi, mint a vintage-nél, azonban – ahogy már említettük – a fém kiegészítőkre jóval nagyobb hangsúlyt helyez 

Összegzés

Persze nem muszáj feltétlenül egy-egy stílushoz ragaszkodni. A lakberendezésben ugyanis az a csodálatos, hogy mindenki kiemelheti egy-egy trendből azt, ami neki a legjobban tetszik, és beépítheti azt a saját stílusába.

Neked mi mozgatta meg leginkább a fantáziádat?