Bútor Magazin Sopron

Hogyan alakítsuk ki a gardróbszekrényt?
[Tippek + online tervező]

Minden nő álma egy szép, tágas, fényes gardróbszoba. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor egész egyszerűen nem lehet kivitelezni: leginkább persze a helyhiány vagy a rossz elrendezés miatt. Ilyenkor lehet jó ötlet egy gardróbszekrény kialakítása, ahol kényelmesen elférnek a ruhák, mégsem vesz el sok helyet az enteriőrből.

A cikkben az előkészületektől kezdve mutatjuk be, milyen szisztéma szerint érdemes kialakítani a szekrényt, és online tervezőprogramot is ajánlunk majd.

(Egyébként, ha szívesen böngésznél az ingyenes online bútortervezők között – akkor a linkelt cikket érdemes elolvasnod.)

Vágjunk is bele!

Előkészületek a gardróbszekrény kialakítása előtt

Mint ahogy azt már megszokhattátok, a tervezés mindig egy előzetes felméréssel kezdődik. Először is álmodjátok meg, hova szeretnétek a gardróbszekrényt. Praktikusan a hálószobában, vagy egy hálószobához közeli helyiségben érdemes kialakítani.

Válasszatok olyan sarkot, falat, ahová természetes fény jut be, a mesterséges világítás ugyanis sokszor nem elég.

Amennyiben van kiugró sarok, lépcsőfeljáró vagy bármilyen deformáció, kihasználatlan tér a lakásban, akkor ezeket a “kuckókat” érdemes kihasználni erre a célra. Ezután mérjétek le, hogy mekkora, maximális területet tudtok kihasználni.

Ha elegendő hely áll rendelkezésetekre, akkor nem érdemes kézmagasságnál nagyobb szekrényt tervezni. Azonban, ha minden centiméter számít, akkor nyugodtan lehet magasabb bútor is. Ebben az esetben a felső fakkokba majd a szezonon kívüli ruhadarabokat érdemes tenni.

Szélességnél ügyeljetek arra,hogy a kész gardróbszekrény ne legyen útban, illetve ne legyen közel az ágyhoz. (Ellenkező esetben előfordulhat, hogy este, amikor kimentek a mosdóba belerúgtok, a párotokat pedig a hangos káromkodásotok kelti majd fel.)

Hosszúságnál már nincs ilyen jellegű kritérium: legyen akkora, hogy minden jól elférjen – a lehetőségeitekhez mérten.

Még mielőtt azonban elkezdenétek a tényleges tervezést, van még egy fontos dolog: írjátok össze, hogy milyen ruhákat és egyéb cuccokat szeretnétek tárolni a szekrényben.

A logisztika művészete

Talán ez az egyik legidegölőbb művelet az egész gardróbszekrény készítésben. Ugyanis tisztában kell lennetek vele, hogy nagyjából mennyi ruhátok van, ezek mennyi helyet foglalnak, illetve hogy kell-e mást is tenni a szekrénybe, például vasalót vagy használaton kívüli tárgyakat.

Előfordulhat, hogy nem fog minden egyes ruhadarab elférni a gardróbban. Ebben az esetben érdemes beszerezni egy ágy alatti tárolót is. (Ezeket bármelyik bútoráruházból megvásárolhatjátok, például a Jyskből vagy az IKEA-ból is.)

Ha nagyjából már sikerült meghatározni, mekkora helyre van szükségetek, és ehhez képest mekkorát tudtok létrehozni, akkor az már fél siker. Azonban innét jön a logisztika második fele!

A legfelső polcra érdemes tenni a szezonon kívüli ruhadarabokat, késő tavasszal vagy nyáron például a télikabátot, nagyon vastag pulcsikat, csizmákat, sálakat, sapkákat satöbbit. Ahhoz, hogy a téli kabátokat kényelmesen el tudd fektetni, érdemes legalább 100 centiméter hosszú és 60-80 centi magas helyet hagyni.

Ezenkívül kell egy külön fakk az alkalmi ruháknak is: öltönyöknek, ingeknek, valamint a blézereknek, kosztümöknek. Ezt praktikusan a gardróbszekrény valamelyik végében érdemes elhelyezni.

Erre nagyjából egy 150-170 centis részt érdemes számolni – úgy, hogy legyen hely az akasztónak is.

Mindig azokat a ruhákat tegyétek kézmagasságba, amelyeket a leggyakrabban használtok, és így haladjatok egyre lejjebb. Nyáron például nem biztos, hogy mindig szükség van a hosszú nadrágra, így azt lehet kissé lejjebb tenni, a rövid gatyákat pedig följebb.

Alulra érdemes fiókokat helyezni, amelyben elférnek a fehérneműk: erre általában két nagyobb fiók is elegendő, de ha sok cuccotok van, páronként lehet 2-2, vagy 3-3 fiók is. (Ez persze függ attól is, hogy mekkora helyetek van.)

Most, hogy a belsővel megvagyunk, jöhet is a külső!

A külső nem minden – de azért mégiscsak számít

Olyan dizájnt kell választanotok, ami illik a szoba stílusához. Sokan kedvelik a fehér, erezett fa hatású gardróbszekrényeket, míg mások a feketére, vagy a szürkére esküsznek: ez teljes mértékben rátok van bízva.

Érdemes belső, ledes világítást is helyezni a polcokra, hogy ha nem túl jók a fényviszonyok, akkor is biztosan lássunk. Léteznek már mozgásérzékelős megoldások is, ezek a legpraktikusabbak. Így ugyanis nem fordulhat elő, hogy miután becsuktuk a szekrényt, égve hagyjuk a világítást, és feleslegesen pörög a villanyszámla.

Amit még célszerű használni, az a tolóajtó. Ugyanis a nyiható szekrényajtók rengeteg fölösleges helyet vesznek el a szobából. Jó, ha a tolóajtón tükör is található (még jobb, ha a tükör fölött szintén van led), így egyből megcsodálhatod magadat a ruhádban.

Ingyenes gardróbszekrény tervezők

Szerencsére nem kell mindent a fantáziára bízni: léteznek ugyanis olyan ingyenesen használható gardrób tervezők, amelyekkel ti is elkészíthetitek álmaitok szekrényét.

A Gardrob14 tervezője

Egy rendkívül egyszerű, könnyen kezelhető gardrób tervező program, ahol regisztráció nélkül, ingyenesen, néhány kattintással összeállíthatod a bútort. Különböző variálható sablonok közül választhatod ki a nektek leginkább megfelelő összeállítást.

Elsőként a dimenziókat kell megadni: a szélességet, magasságot, valamint a hosszúságot, majd utána kezdődhet az igazi móka.

Piper 3D bútortervező

A Piper használata regisztrációhoz kötött, igaz már jóval komolyabb programról van szó. Ez nem online működik, a programot le kell tölteni, telepíteni kell, így csak szoftveresen futtatható.

A tanulása picit nehézkesebb, azonban ingyen lehet használni 3 hétig, így van idő elsajátítani a program használatának fortélyait. Cserébe viszont teljesen szabad kezet kapsz, és olyan bútort tervezhetsz, amilyet csak akarsz.

Az elinduláshoz érdemes megnézni az alábbi videót, amelyben épp a gardróbszekrény tervezését mutatják be.

Összegzés

Ahogy láthatod, a gardrób tervezése nem is olyan egyszerű. Azonban egy kis logisztika, méregetés és néhány skicc rajz már jó alapot jelent ahhoz, hogy egyáltalán vizualizálni tudjátok a szekrényt. Innét pedig már csak egy lépés az online tervezés, és az, hogy a gardrób a hálószobátok egyik éke legyen.