Bútor Magazin Sopron

Legyen hangulatos az étkeződ, bármilyen stílusban

Egy étkező fontos szerepet tölt be az ember életében. Itt eszik, itt ül le a barátaival, és ezen a helyen tesz fel olyan klasszikus kérdéseket is a gyerekeknek, mint például a “milyen volt az iskola?”. Az étkező tehát nemcsak ebédlő, hanem a lakás fókuszpontja is egyben.

Persze manapság sok étkezőt elhanyagolnak, hiszen rengeteg ember a tévé előtt eszik, miközben épp mondjuk a Trónok harcát nézi. Azonban jó, ha van egy helyiség, ahová az ember meghívhatja a barátait és megadja a módját az evésnek. Ha te is szeretnéd a legjobbat kihozni az étkezőből, megmutatjuk, melyik stílushoz mely bútorok illenek a leginkább, továbbá hasznos tippeket adunk a kisebb lakásokhoz is.

Hogyan rendezd be az étkezőt?

Kis lakások

Optimális esetben az étkező egyfajta átmenetet képez a konyha és a nappali között, azonban ez a kisebb méretű lakásokban nem igazán kivitelezhető. Itt általában két megoldás lehetséges: vagy a konyhához tartozik, vagy a nappaliba zsúfolódik. Azonban mindkét helységnek megvan a maga hangulata, csak meg kell találni!

Ha a konyhában rendezed be az étkezőt, akkor lehetőleg válaszd az egyik sarkot. A legjobb, ha az ablak is szemben van, így sok természetes fény áradhat be az üvegen keresztül. Ha modern, vagy skandináv stílusú berendezésed van, fehér konyhabútorokkal, akkor a fal mellé helyezz egy fehér, bézs vagy barna színű kanapét. Ezt párosíthatod szintén fehér, vagy szürke színű fa asztallal és hasonló stílusú székekkel.

Amennyiben a konyha túlságosan kicsi, vagy zsúfolt lenne étkezőnek, akkor nincs más választás, mint a nappali. Ide nem szerencsés hosszú, téglalap alakú asztalt választani, ez ugyanis szétzilálja az enteriőrt. Ehelyett egy nagyobb, vagy épp kisebb, négyzet alakú, könnyű asztal javasolt. Ha amúgy is túlságosan sok a szín a nappaliban, ne aggódj amiatt, ha kész szettet vásárolsz. Ez ugyanis jól kihangsúlyozza, hogy ez egy különálló, intim terület. Ahhoz, hogy a rögtönzött étkezőt még jobban elszeparáld a nappalin belül érdemes egy szőnyeget teríteni az asztal alá.

Vintage hangulatú étkező

Egy nagyobb házban már jobban tud érvényesülni az étkező “folyosó” szerepe, így nem kell azon gondolkoznod, hogy hol alakítsd ki, sem azon milyen bútorokat használj. Itt már bátrabban szabadjára engedheted a fantáziádat és használhatsz többek között akár téglalap alakú, hosszú, robosztus, tölgyből készült asztalt. Az igazi vintage hangulatot akár fokozhatod is azzal, hogy fából készült padokat, és különböző formájú székeket helyezel az asztal köré.

Egy halványkék váza, vagy akár egy szép, díszes fazék is lehet az asztal középpontja, amibe akár élő virágot is ültethetsz. Világításként általában fémből készült, kopottas függő lámpát választanak, persze neked nem kötelező a trendeket követni, előrukkolhatsz egy teljesen egyedi megoldással is.

A country életérzés érdekében az asztal körül használj minél több természetes kiegészítőt, követ vagy fát, és sok növényt.

Skandináv dizájn

Általában két nagyon gyakori tévhit él az emberekben a skandináv dizájnnal kapcsolatban. Az egyik az, hogy a letisztultsága miatt gyakran összekeverik a minimalista stílussal, a másik pedig az, hogy egyenlőségjelet tesznek a kis enteriőr és skandináv lakberendezés közé.

Ha szereted a szépen faragott formákat és a robosztusabb, antik tárgyakat, akkor egyértelműen nem fogjátok egymást megkedvelni ezzel a dizájnnal. Azonban egy jól használható, funkcionális, egyszerű színeket kedvelő embernek nagyon is ideális választás lehet.

A skandináv konyhabútorok általában fehérek, így hiba lenne szintén fehér étkezőasztalt választani. A legjobb alternatíva egy sötét vagy világosbarna színű étkezőasztal lehet, hiszen ez megfelelő kontrasztot képez a fehér, homogén belsővel. Persze, ha sötétebb színű bútorokkal rendelkezel, akkor ennek az ellenkezője igaz. A lényeg a megfelelő kontraszt és az ezzel megfelelő összhang.

Világításnak a legideálisabb egy hangsúlyos fekete, vagy fehér színű, fém búrájú lámpa. Régebben sokan választották a falba integrált spot lámpás megoldást, azonban manapság a lámpa éppúgy a dizájn része, mint egy szép virág. A természetesség egyébként is nagy szerepet kap a skandináv építészetben, így jó, ha egy növénnyel vagy virággal ékesíted az asztalt.

Étkező egy régebbi lakásban

A régebbi lakások a klasszikus példái annak, amikor az étkező helye egyértelműen a konyhában van. Ezekre az otthonokra a nagyobb méretű főzőhelyiség és a hatalmas belmagasság a leginkább jellemző.

Nincsenek általános szabályok arra, hogy a régi, antik bútorok vagy a modern stílusú darabok illenek jobban a lakás stílusához, hiszen teljes mértékben a berendezéstől és az egyéni ízléstől függ. Így használhatsz könnyedebb, világosabb színű elemeket, de akár lakkozott bútorokat is.

A közös pont egyvalamiben keresendő, mégpedig a nagy belmagasságban. Ezt a holtteret a legjobb egy lógó csillárral kihasználni, ami a konyha és az étkező éke lehet. Nem feltétlenül kell a klasszikus, giccses kristálycsillára gondolni, rengeteg olyan világítótest van, ami visszafogottan elegánssá teszi az enteriőrt.

Egy étkező tehát sokkal több, mint egy egyszerű hely, ahol jókat lehet enni. Egy remek este helyszíne, a családi élet egyik központja lehet, de csak ha ügyesen bánsz vele.