Bútor Magazin Sopron

Mindennapi tárgyaink – a bútor története 1. rész

Mindjárt az elején egy találós kérdés: mindennap használod, kiveszed belőle a ruháidat, ráfekszel, ráülsz vagy akár rárakhatod a tányérodat is. Mi az? A címben már lelőttük a poént, mégis érdekes belegondolni, hogy ezeket a tárgyakat már több ezer éve használjuk, mégis vajmi keveset tudunk róluk. Mióta léteznek egyáltalán bútorok? Hogyan alakultak ki a mai darabok? Utánajárunk pár érdekes kérdésnek és megmutatunk néhány fontos bútortörténeti momentumot.


Az ősemberek is aludtak ágyban?

Ha kicsit elengeded a fantáziádat és tágabb értelemben veszed az ágy fogalmát, akkor már az őskorban is használtak fekvőhelyeket. Az “őságyakat” 2011-ben egy ásatás során fedezték fel a mai dél-afrikai köztársaság területén. A Sibudu-barlang közelében talált növényekből és gallyakból készült fekhely különböző természetes eredetű rovarirtókat is tartalmazott. Az afrikai őslakók megközelítőleg i. e. 77.000-től használták ezeket az alvóhelyeket, így mai tudásunk szerint ezek a létező legrégebbi ágyak a világon.

Kik készítették az első bútorokat?

Az első valóban funkcionális bútorokra egy skóciai ásatás során találtak rá, az Orkney-szigeteken, Skara Brae közelében. A régészek egy 5000 éves falut tártak fel, ahol minden portának megvolt a maga kőből készült berendezése. Itt már voltak klasszikuabb értelemben vett szekrények, ágyak és ülőhelyek is.

Tutanhamon és az ősi egyiptomi bútorok

Az ókori egyiptomi temetkezési szokásoknak hála ezekről a berendezésekről már jóval többet is tudhatunk. Például, hogy a magasrangú uralkodók, köztük Tutanhamon, bútorai import fából készültek, arany és egyéb drágakő berakásokkal. Azonban a bútorok nemcsak az uralkodók kiváltságaihoz tartoztak, hiszen már a nemesek és a munkásosztály tagjai is rendelkeztek a mai értelemben vett székekkel és ágyakkal. A szekrényeket azonban nem ismerték, így helyettük ládákban tárolták a ruhákat és az ékszereiket. Ezek általában gyengébb minőségű fából készültek, és mai szemmel kicsit talán minimalisták voltak.

A modern stílusú ókori görög szék

Az ókori görög bútorok formaterve egészen az időszámításunk előtti kétezres évekig nyúlik vissza. A korszak egyik talán leghíresebb darabja a klismos szék, ami szépen faragott, ívelt háttámlával és lábakkal rendelkezett. A szék jól jellemzi az akkori görög formaterveket, ugyanis már ekkor elkezdték a kerekített formák használatát.

A középkori bútorok súlyos gondjai

A középkor egy viszonylag nagy korszakot ölel fel – közel 1000 évet -, mégis elmondható, hogy egységes stílus jellemezte az akkori bútorgyártást. Azonban a korabeli finom stílusérzékkel megáldott iparosoknak nem lehetett könnyű dolguk, ugyanis a bútorok  szögletesek, nyersek és robosztusak voltak. Ezt a puritánságot próbálták feloldani a gyönyörű faragásokkal. Magukra a formákra főként a négyzet vagy a téglalap alak volt jellemző, ívelt kialakítást csak nagyon ritkán használtak.

Mivel az emberek akkoriban az idejük nagy részét a földeken töltötték és többen éltek kis helyen, így csak egy asztal, néhány szék, ágy és raktárhelyiség szolgáltatta a berendezést.

A reneszánsz remekek

A reneszánsz a 14. században, Olaszországból indult világhódító útjára, Európában pedig a 15. században terjedt el. A középkori bútorokhoz képest jóval több faragást és ívelt elemet tartalmazott. Ha ránézel egy korabeli szekrény ajtajára, vagy egy láda fedelére, szinte olyan, mintha egy festményt csodálnál. A reneszánsz mesterek egymással versengve faragták a szebbnél-szebb motívumokat, olykor már a giccsesség határát súrolva.

A gyarmati bútorok

Az Egyesült Államok területére, a kolonizálás korai korszakában a bevándorlókkal együtt érkeztek a bútoraik is. Mivel ezek a berendezések a saját kultúrájukat és stílusukat tükrözték, így az ígéret földjén is elterjedtek az erősen faragott, keményebb darabok. Később aztán az érkező holland, francia, és spanyol telepesek akaratlanul is hatással voltak az angolokra, és egymásra. Ezen kívül felismerték, hogy az új hazában más nyersanyagok állnak rendelkezésre, mint eddig, így szépen lassan kialakult a saját, egyéni stílusuk.

Ezek egymástól nagyon eltérőek voltak, így Amerikában, Indiában vagy épp Ausztráliában teljesen független dizájn alakult ki.

Ennek a fúziónak remek példái a chippendale stílusú bambusz székek, amik egyaránt tartalmaznak európai és távol-keleti elemeket.

A rokokó stílus

Az események a rokokó hajnalán, vagyis a 18. század elején pörögtek fel igazán. A Franciaországból induló stílus nyomán világszerte gyorsan fejlődött  bútortervezés. A különböző országokban gombamód szaporodtak az újabb és újabb irányzatok. A bútorokra azonban egységesen jellemzőek voltak az egybefonódó, színes motívumok, a geometrikus alakzatok és a túldíszítettség.

A felvilágosult bútorok

A felvilágosodás korában aztán elindult a rokokó bútorok hanyatlása. Ennek az az egyszerű oka volt, hogy az első ipari forradalom hatására megindult a polgárosodás és a városok fejlődése. Ez pedig magával hozta azt, hogy az embereknek minél gyorsabban, minél több és funkcionálisabb bútorokra volt szükségük. Ezért az iparosok felismerték, hogy nincs sem idő, sem igény a túldíszített munkákra, így végül szépen csendben kiveszett a köztudatból a rokokó stílus.

A történet azonban itt nem ér véget, hiszen a huszadik században rendkívül izgalmas dolgok történtek mind a dizájn mind a gyártás területén. A második részben megtudhatod, milyen irányzatok uralták és uralják a mai napig a modern bútorokat, ezen kívül néhány érdekes kérdésnek is utánajárunk.

Felhasznált anyagok:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2071736/Worlds-oldest-beds–cavemen-slept-used-mosquito-repellent.html

https://www.onlinedesignteacher.com/2016/02/furniture-design-history.html

https://study.com/academy/lesson/history-of-furniture-design-timeline-evolution.html