Bútor Magazin Sopron

Mire figyelj a konyha tervezése során? [Ingyenes online tervezőkkel]

A konyha megtervezése előtt vannak olyan aranyszabályok, amiket érdemes betartani, ugyanis nemcsak a design a fontos, hanem a funkcionalitás is. A múltkori cikkünkben hasznos tippeket adtunk arra vonatkozóan, hogy melyik konyhabútort, melyik elrendezést érdemes választani, most pedig megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a tervezés során.

Mielőtt bármilyen nagy döntést hoznál, adunk 7 praktikus tanácsot, ami (reméljük) nagy segítséget jelent majd.

#1 Csökkentsd a forgalmat

Attól függetlenül, hogy a konyha az otthonod melyik részében helyezkedik el, valószínűleg a az egyik legnagyobb forgalmú helyiség lesz, így mindenképp „tehermentesíteni kell”, főleg ha nagyobb a család.

Ezt talán úgy lehet a legjobban elképzelni, mint a nagyvárosok csomópontjait, ahol dugók alakulnak ki. Erre a legjobb megoldás, ha megfelelő távolságot hagysz az ajtók és a folyosó között. Tehát, ha kinyitod például a hűtő ajtaját, legyen elég helyed áthaladni anélkül, hogy beütnéd magad, vagy akrobata mutatványokat kelljen véghez vinni.

Az étkezőasztalt lehetőség szerint ne a konyhába helyezd el, hiszen a tálalás a végső fázis. Ha mindenki egyszerre megy az asztalhoz, hirtelen megnő a forgalom, ami zavarhat a munkavégzésben.

#2 Ügyelj a megfelelő távolságokra

A munka háromszögéről már írtunk korábban (tudod: hűtő-mosogató-tűzhely), így ezt most nem vesézzük ki.
A munkapult magassága nagyjából 80-90 centiméter között kell, hogy legyen (egy átlagos 165-175 centis emberhez viszonyítva), természetesen ha magasabb vagy, akkor a pultot is érdemes megemelni.

Ha kisebb tér áll rendelkezésedre, gondolj bele, hogy biztosan szükséged van-e mindenre. A borhűtő, a mikro és a tévé például elhagyhatóak ebben az esetben.

Figyelj arra, hogy a főzőlap és a mosogató között tarts nagyjából 60-80 centiméteres távolságot, és a tűzhely mellett mindkét oldalon legyen fél méternyi szabad hely, ahová tudod pakolni a lábasokat főzés közben.

#3 Fő a praktikum

Már a vízvezetékek kialakítása előtt el kell tudnod képzelni, hogyan is néz majd ki álmaid konyhája. Jó, ha az mosogatótálca például egy ablak előtt van, hiszen így mosogatás közben – ami valljuk be azért, elég unalmas – tudsz nézelődni.

Sokan egyébként nem fordítanak elég időt és figyelmet a mosogató kiválasztására, pedig ez az egész konyha alfája és az omegája. Ugyanis itt készíted elő a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, és itt is öblíted el az edényeket az étkezés végén. A sütő mellett tehát itt töltöd a legtöbb időt, úgyhogy érdemes a tervezés során ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Szintén praktikus megoldás a főzőlap vagy tűzhely feletti csaptelep, amivel meg tudod tölteni a fazekat vízzel. Ezzel elkerülhető az ide-oda rohangálás a mosogató és a tűzhely között. Ha szeretnél ilyet, akkor szintén már a vízvezetékek kialakítása előtt meg kell beszélni a szerelővel.

A páraelszívót semmi esetre sem érdemes a belső falra tervezni, hiszen nagyban megnehezíti a szellőztető-rendszer kiépítését. Ha a konyhaszigetbe építed a főzőlapot, akkor válassz plafonról lelógó, ún. sziget páraelszívót.

#4 A logisztika az egyik legnehezebb – avagy hogyan tárolj a konyhában?

Konzervek, dunsztosüvegek a konyhapulton? Régi, poros olajsütő a szekrény tetején? Ugye neked is ismerősek?

A legtöbb figyelmet a polcoknak, fiókoknak és szekrényeknek szentelik az emberek, pedig egy fali tároló, vagy egy kihúzható tároló panel nagyon sokat segíthet, hogy eltűnjenek a fölösleges kellékek.

A befőttes üvegeket érdemes nyitott polcon tárolni, és felcímkézni őket (persze csak akkor, ha nincs kamra), a tisztítószereket pedig a mosogató alatt célszerű tartani, egy forgatható tálcán.

Mielőtt még megálmodnád a konyhabútort, gondold végig, milyen praktikumokkal tudnád kimaxolni a helyiség adottságait, és ha szükséges, akkor aszerint módosítsd majd az elrendezést.

#5 Így válaszd ki a konyhapadlót

A járólapok, burkolatok kiválasztását érdemes már a tervezés szakaszában megejteni, hogy egységes legyen a dizájn. Ugyanakkor fontos odafigyelni arra is, hogy mennyire strapabíró a padló.

Laminált padló vagy járólap legyen a konyhában?

Ez teljességgel egyéni ízlés kérdése – egyre többen választanak például melegburkolatot a konyhába – főleg, ha amerikai konyhás a nappali – pont az egységes dizájn miatt.

Amennyiben laminált padlót választasz, a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani:

Ha a járólap mellett döntenél, akkor figyelj a következőkre:

#6 A konnektor-kérdés

A vízvezetékek kialakításával egy időben azt is érdemes végiggondolni, hol legyenek a konnektorok. Egyszerű kérdésnek tűnik, pedig korántsem az, hiszen nagyban függ attól, hogy mekkora helyünk van, és mit, hol szeretnénk használni.

Aranyszabályok:

Tipp: léteznek pultba építhető/süllyesztett konnektorok, amik nem foglalják el feleslegesen a helyet.

#7 Letölthető és online konyhatervezők

Ha már sikerült mindent eltervezni, akkor itt az ideje, hogy a gondolatokat vizualizáld is. Előzetesen érdemes felskiccelni a terveket (az első 2-10 darab úgyis megy a kukába :)), majd a kész skiccet feltölteni egy online konyhatervezőbe.

Online konyhatervezők

Kitchenplanner

Ingyenesen használható, 3D-s konyhatervező.

Planner DIY Kitchens

Egyszerű és nagyszerű online konyhatervező, ahol számos inspiráció közül választhatsz.

Möemax Kitchen Planner

A Möemax bútoráruház saját konyhabútoraival rendezheted be a konyhádat, ezzel az ingyenes, online konyhatervezővel.

Letölthető konyhatervezők

IKEA konyhatervező

A jól ismert IKEA konyha bútorokat kombinálhatod, ezzel a programmal.

A konyha központi helyet foglal el a lakás életében – és bizony a munka után a legtöbb aktív idejét itt tölti az ember. Épp ezért érdemes rászánni az időt és az energiát arra, hogy minél praktikusabb álomkonyhát hozz létre.