Bútor Magazin Sopron

Tippek a babaszoba berendezéséhez

Egy baba érkezése egyszerre izgalmas és félelmetes is. Hiszen csodálatos dolog, a család végre teljes lesz, de egyúttal teljesen felborul az eddigi életetek. Egyszerre minden megváltozik.


Te pedig bőszen bújod a szakkönyveket, egész nap a neten szörfözöl és a baba-mama oldalakat nézegeted, miközben néha odalépsz az üres szoba elé és fájdalmasan felsóhajtasz: Még ez is. Be kellene rendezni.

Azonban amennyire nagy nyűgnek tűnik, annyira szuper lesz majd – ugyanis önfeledten kiélheted a kreatív éned. Ha még sem lenne ötleted, hogy egyáltalán hol érdemes elkezdened a babaváró készülődést, mutatunk 3 remek tippet!

1. Kezdd a legelején: színezd ki a baba szobáját

Még egy üres, puritán szobának is remek karaktert ad, ha frissen kifested. Azonban érdemes túllendülni a klasszikus kisfiúnak kék, kislánynak rózsaszín sablonokon és továbbmenni. A kialakításnál tehát ne csak a baba nemét vedd figyelembe, hanem a színek pszichológiáját is.

Fiú gyermek esetén ideálisak lehetnek a következő színek:

Kislány esetén a következő árnyalatok működhetnek jól:

Megjegyzés: érdemes olyan tapéta, illetve festék mellett letenni a voksodat, amely könnyen tisztítható.

Bababútorok

A babaágy kiválasztása az egyik leglényegesebb

Az ágyak mindig is központi szerepet játszottak a szobák életében – a babák esetében pedig ez kifejezetten fontos. Érdemes elsősorban egy olyan masszív ágyat választanod, amely legalább 3 állítható matracmagassággal is rendelkezik. Így később is tudod használni, ha már a baba nagyobb lesz.

Kisebb lakásokhoz, szobákhoz ideális lehet egy ágy, amely rendelkezik fiókokkal, így a huzatokat, ágyneműket el tudod tüntetni és nem foglalják feleslegesen a helyet.

Ezen kívül természetesen egy színben jól passzoló kiságyat érdemes választani – azonban az elsődleges mindig a funkció legyen, ne pedig a dizájn.

A pelenkázó helyiség

A pelenkázáshoz ugyan választhatsz egy sima polcra vagy komódra helyezhető lapot is azonban máris felmerül a kérdés: melyik mellett érdemes döntened?

Tárolók

A tárolást nem kell igazán túlgondolni – törekedj az egyszerű és praktikus, színben passzoló bútorokra. Ugyan kézenfekvő a zárt szekrényes megoldás, de ha mégsem kedveled igazán őket, esetleg nem illik annyira a dizájnhoz, akkor a nyitott polcokba helyezett tárolódobozok lehetnek a befutók.

Fontos a jó fényviszony kiválasztása

Ha olyan fekvésű a ház, hogy a babaszobába éppen besüt a nap, akkor válassz olyan sötétítőfüggönyt, amely átengedi a fényt. Ugyanis egyrészt sokkal hangulatosabb, másrészt a baba szemének jobb a kellemes félhomály.

Éppen ezért – ha módod van rá -, cseréld le a hagyományos kapcsolót egy szabályozható fényerejűre, így este sem fogja bántani a baba szemét a nagy fény. Ideiglenes megoldásként jó ötlet lehet egy alacsony wattszámú, energiatakarékos izzó is (körülbelül 30-40 watt bőven elegendő.)

Fontos, hogy minél kevesebb elektromos berendezés legyen a baba szobájában. Ha mégsem kivitelezhető – mert például túl pici a lakás -, akkor rakjatok sólámpát a helyiségbe, ez ugyanis semlegesíti a pozitív ionokat.

Összegzés

Igyekezz minél meghittebb, barátságosabb hangulatot teremteni a szobában: ne félj játszani a színekkel és a fényekkel, ha pedig érzed, hogy valami nem működik, nyugodtan szedd le és kísérletezz. Ezenkívül ügyelj arra, hogy a bútor sarkait vond be élvédővel és idővel szerezz be egy puha játszószőnyeget is.